Overzicht digitale en grafische vaktermen
van Aanleverspecificaties tot Auteurscorrectie
A
Aanleverspecificaties: de eisen die een drukkerij stelt aan een digitaal bestand om dit correct te kunnen drukken of printen. Er kunnen instructies in staan over o.a. bestandsoorten (eps, pdf, ai), afloop, snijtekens, de gewenste Acrobat PDF-versie, de minimale resolutie, de kleuropbouw, kleurprofielen en het omzetten naar lettercontouren. Voor niet-ontwerpers kan dit een complex gebied zijn, vraag bij twijfel altijd het advies van een ervaren grafisch ontwerper om een goed eindresultaat te krijgen.
Aanspatiëren: de ruimte tussen letters stapsgewijs vergroten. Doorgaans worden punten als eenheid gebruikt. Aanspatiëren kan subtiel toegepast worden om een tekstregel mooi te vullen of als visueel stijlmiddel bij een logo of kopregel. Microsoft Office gebruikt andere eenheden om de spatiëring te bepalen dan professionele opmaakprogramma’s zoals Adobe InDesign of QuarkXpress.
Adobe: Amerikaanse producent van o.a. de grafische programma’s InDesign, Photoshop, Acrobat Pro en Illustrator. Deze programma’s zijn bedoeld voor professionele DTP-toepassingen en zijn ontwikkeld om in combinatie met elkaar te gebruiken. Andere populaire Adobe programma’s zijn Premiere Pro en Lightroom. Sinds enige jaren is de software onder de naam Adobe Creative Cloud (CC) uitsluitend in abonnementsvorm te verkrijgen.
Afbreken: het afbreken van woorden door middel van een afbreekstreepje als het laatste woord van een tekstregel niet meer compleet op die regel past. Opmaakprogramma’s zoals Adobe InDesign of QuarkXPress bieden de keuze tussen automatisch of niet afbreken. In het laatste geval bepaalt de vormgever/DTP‘er waar het woord afgebroken wordt.
.Aflopend drukwerk/afloop: afbeeldingen en/of kleuren lopen nog een aantal millimeter door voorbij de bladspiegel zodat er geen onbedoelde witte randen ontstaan als het drukvel net niet exact langs de snijtekens schoongesneden wordt. Doorgaans is de afloop 3 mm bij drukwerk en 5 mm bij grotere formaten zoals abriposters. Bij grootformaat printwerk op canvas doeken kan de gewenste afloop zelfs 100 mm bedragen afhankelijk van de spanwijze van het doek. Het niet goed kunnen aangeven van afloop (‘bleed’ in het Engels) in Word of PowerPoint is een van de redenen dat veel drukkerijen geen bestanden vanuit Microsoft Office-programma’s accepteren. Vraag altijd de gekozen drukkerij naar hun specifieke aanleverspecificaties.
Ook bij kleurprinten geldt dat, indien een kleur tot aan de rand moet doorlopen, het ontwerp altijd op een groter vel afgedrukt moet worden; vervolgens wordt dit schoongesneden. Normale A4 laserprinters en inkjetprinters kunnen namelijk niet tot de rand printen.
Afsnede: het overtollige papier rond het eindformaat – bijvoorbeeld A4 – dat wordt afgesneden. Er kan altijd wat speling ontstaan in het snijden. Zorg er daarom altijd voor dat teksten, logo’s of andere belangrijke elementen in de opmaak minimaal een paar mm binnen het eindformaat blijven als veiligheidsmarge. Bij aflopend drukwerk is buiten de afsnede 3 tot 5 mm afloop nodig waarin kleurvlakken of afbeelding een stukje doorlopen.
Afwerking: verzamelterm in de drukkerijbranche voor handelingen met reeds gedrukte vellen zoals lamineren, nieten en prägen.
Afspatiëren: verkleinen van de ruimte tussen letters. De reden kan praktisch zijn, bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat een iets te lange tekstregel toch op één regel past. Afspatiëren wordt ook toegepast om een evenwichtiger letterbeeld te creëren of letters in elkaar over te laten lopen, zoals in het nieuwe ZARA logo. Houd er in Adobe InDesign rekening mee dat een letterafstand kleiner dan -3 al snel een onnatuurlijk en gedrongen beeld kan geven. Zie ook aanspatiëren.
Auteurscorrectie: wijzigingen vanuit de opdrachtgever nádat een opdracht correct en conform diens instructies is uitgevoerd door de ontwerper of een ander soort uitvoerder. De kosten van dit soort wijzigingen worden standaard als meerwerk doorberekend op basis van nacalculatie (waarbij het bij een groot aantal correcties zinvol is om een offerte te vragen voor de verwachte extra werkzaamheden).