Overzicht digitale en grafische vaktermen

van Vectoren tot Vrije regelval

A    B    C    D    E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z

V

Vectoren: digitale paden met een begin- en eindpunt met daartussen een lijn, boog of een andere vorm. De ruimte tussen de paden kan met kleur opgevuld en/of omlijnd worden. Fonts bestaan uit vectoren. Professionele logo’s worden altijd als vectorbestand ontworpen vanwege de onbeperkte schaalbaarheid zonder scherpteverlies, dit in tegenstelling tot pixelafbeeldingen. De meest gangbare bestandsoorten die vectoren ondersteunen zijn EPS, AI, PDF en SVG.

Verlooptint: een kleur die bijvoorbeeld van donker naar licht verloopt of van de ene naar de andere kleur. Vroeger werden verlopen met een retoucheerspuit gemaakt maar in de laatste decennia hebben opmaakprogramma’s dat specialistische werk overgenomen. Tip: let er bij digitale verlooptinten op dat het contrast tussen beide uitgangskleuren zodanig groot is dat er in het eindresultaat geen ongewenste vlakke kleurstroken in het verloop ontstaan. Zeker bij digitaal drukwerk of printen kan dit een aandachtspunt zijn.

Vet: meestal met ‘bold‘ in de lettertypenaam aangeduid; dik gemaakte tekst. Varianten in oplopende vetheid zijn semibold, demi, black en ultra black.

Vergure: ongestreken papier met een lijnstructuur wordt gevergeerd papier genoemd of papier met vergure. Tijdens de productie wordt een cylinder met gegraveerde lijnstructuur over het nog natte papier gedraaid. Een voorbeeld van gevergeerd papier is Gmund Vice Versa.

Vrije regelval: tekstregels staan onder elkaar en hebben ongelijke lengte. De auteur of de vormgever bepaalt vanaf welk punt een nieuwe tekstregel onder de voorgaande begint, waarbij het uitgangspunt wel het links lijnen van de tekst is. Een tekstblok in vrije regelval kan bijvoorbeeld een soort zigzagvorm hebben. De woordspaties zijn overal gelijk in tegenstelling tot uitgevulde tekst en woorden aan het eind van een regel worden niet afgebroken. Als de tekstregels wel met elkaar lijnen aan de linkerzijde van de kolom wordt dat linkslijnend of Engelse regelval genoemd. Bij Engelse regelval worden woorden overigens standaard afgebroken.

< Terug naar overzicht

Wil je meer weten over een digitaal of grafisch begrip? Neem contact met me op!

Bekijk het creatieve portfolio

Enige voorbeelden uit logo portfolio Ben Drost

Logo ontwerp

Samenspraak huisstijlontwerp en webdesign

Huisstijlontwerp

Voorbeeld responsive webdesign

Webdesign

Raad voor Kinderbescherming marketing communicatie materialen

Marketingcommunicatie